« Terug

Een bakkie met oorsprong

Everything-Sweet_Bocca.jpg22 mrt

Bij Everything Sweet serveren we vanaf deze week de fijne koffies van Bocca, afkomstig uit Brazilië en Ethiopië. Eigenaar en gepassioneerd koffieliefhebber Wendy vertelt je graag over de oorsprong van jouw bakkie. Het verhaal over Fatima, Suke Quto en Shakisso: van boon tot koffiekop.

Viva Brasil

De koffie van de Fatima plantage komt uit Brazilië, het grootste koffieland ter wereld. De Fatima plantage is onderdeel van een groep en bestaat uit acht koffieplantages waarop in totaal 550 hectare aan koffie wordt verbouwd. De koffie groeit op een hoogte van 950 tot 1.100 meter. Zes van de acht plantages zijn volledig biologisch en hebben een certificaat van de Rainforest Alliance. Dat houdt in dat de plantage duurzaam te werk gaat wat betreft het milieu, maar ook op sociaal en economisch vlak.

Familiebedrijf met oorsprong

De Fatima groep is een echt familiebedrijf. Ricardo is de eigenaar en werkt al 38 jaar lang op de plantage. Hij is de derde generatie aan boord. Zijn vrouw, zoon en dochter werken ook op de plantage. Naast het gezin werken er 117 vaste medewerkers, tijdens de oogsttijd loopt dit aantal op tot 240 werknemers.

Natuurlijk verwerkingsproces

Fatima heeft tonen van pure chocolade en geroosterde noten en is perfect als cappuccino. De koffie smaakt zoet, romig en vol. Dat komt door het natuurlijke verwerkingsproces waarbij de rijpe koffiebessen direct na het plukken te drogen worden gelegd. Wat hierbij belangrijk is, is dat de bessen gelijkmatig gedroogd worden. Hiervoor moeten ze de hele dag door gedraaid worden op de patio’s. Het vruchtvlees droogt dan als een krent om de koffiepit heen waardoor de suikers intrekken en de koffie een zoete, volle smaak krijgt.

“Fatima heeft tonen van pure chocolade en geroosterde noten en is perfect als cappuccino.”

Romig zoet en bloemig uit Ethiopië

In Ethiopië werden voor het eerst koffieplanten in het wild ontdekt. Koffies uit dit land staan vooral bekend om hun theeachtige karakter. Dat komt door de bergamot, een citrusvrucht die tussen de koffie groeit. Ook zijn er tonen van bloemen en steenvruchten te herkennen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de koffie zowel geschikt is als espresso en cappuccino.

Wendy koos voor Suke Quto. Deze zwarte gewassen koffie smaakt naar zoete nectarine, romige melkchocolade en bloemige jasmijn. De koffie heeft een fruitig karakter. De bonen zijn afkomstig van het land van Tesfaye. Tesfaye is misschien wel de beste landbouwer van heel Ethiopië. Elk jaar ontvangt Bocca van hem de mooiste koffies.

Milieuvriendelijk landbouwen

Suke Quto is de naam van de plantage van Tesfaye. De plantage ligt in de schaduw van het omringende bos. Tesfaye is een milieuvriendelijke landbouwer, al zijn koffiebessen worden biologisch geproduceerd. Ooit begon hij met zo’n 5 hectare grond, vandaag de dag heeft hij 221 hectare grond! De koffiebessen worden eigenhandig verwerkt en gewassen met water uit de nabijgelegen rivier. De koffiepitten worden na het fermenteren op verhoogde Afrikaanse droogbedden in de zon gedroogd, bijna twee weken lang.

Decaf met tonen van citrus en zoete steenvruchten

Onze decaf komt ook uit Ethiopië, van de Shakisso boerderij. De gewassen koffie heeft tonen van citrus en zoete steenvruchten. De boerderij heeft een biologisch certificaat en meet meer dan 640 hectare. Het team van tien zorgt ervoor dat de koffiebessen op de juiste manier worden verwerkt. Als het tijd is om te oogsten zijn er wel driehonderd plukkers in de weer om de bessen met de hand te plukken. De bonen zijn met CO₂ gedecaffeïneerd. Vaak zorgt dat voor een metaalachtige nasmaak, maar niet bij deze mooie koffie waarvan je zoveel kunt drinken als je wilt.

« Terug

Scroll naar boven